…om financieel gezond te blijven.

Elke toekomstbestendige organisatie heeft een gezonde financiële huishouding. De administratie is op orde, en er is ruimte voor onverwachte uitgaven of tegenslagen. Daarnaast wordt gezocht naar brede inkomstenbronnen, zodat de club niet te kwetsbaar is.

De basis op orde

Financieel gezond zijn als vereniging begint bij de basis, namelijk: de leden. Door nieuwe leden te werven en bestaande te behouden ben je verzekerd van structurele inkomsten.  Daarbij is het ook verstandig om te kijken welke potentiële doelgroepen je nog niet bereikt met jouw club. 

En hoe zit het met de hoogte van je contributie? Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de sporters lid blijft als de contributie stijgt, mits dit niet teveel is. Belangrijk is dat je dit kunt beargumenteren én het meeneemt in je ALV. 

Houdt ook rekening met leden die wel moeite krijgen om de contributie te betalen. Hiervoor heb je bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur of de bijdrage Maatschappelijke participatie van de Gemeente Hoeksche Waard. 

Spreid je winkansen

Je bent financieel sterker wanneer de club uit meerdere inkomstenbronnen kan putten. Hierdoor wordt het voortbestaan niet bedreigt wanneer bepaalde inkomsten wegvallen. Verken mogelijkheden zoals projectsubsidies en stimuleringsregelingen, bijvoorbeeld uit het Sportakkoord. Of ontwikkel een moderne sponsoraanpak, ga aan de slag met crowdfunding, breidt je kantine-aanbod uit, enzovoort.

Verduurzamen om kosten te besparen:

Energieprijzen stijgen en daarom wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in verduurzaming. Op de website van Sport NL Groen kun je gratis checken welke maatregelen interessant zijn voor jouw club. Verder zijn er allerlei stimuleringssubsidies om hiermee aan de slag te gaan. Wist je ook dat de Gemeente Hoeksche Waard een aantrekkelijke lening aanbiedt hiervoor?


De moeite waard om verder te lezen:

Heb je een vraag, neem gerust contact op.

Robin Tiberius

Verenigingsadviseur

robin@hoekschewaardactief.nl

Bart den Ouden

Verenigingsondersteuner

bart@hoekschewaardactief.nl