De gezonde omgeving

Als sportclub speel je een belangrijke rol in het stimuleren van een gezonde(re) leefstijl. Je besteed immers al veel aandacht aan het in beweging brengen van mensen, zowel fysiek als sociaal. Maar hoe zit het met roken op de club? Biedt je ook gezonde alternatieven aan in de kantine? En wat heb je geregeld rondom verantwoord alcohol schenken?

Aandacht besteden aan deze onderwerpen is ontzettend belangrijk voor je imago naar buurtbewoners, ouders en leden. Wanneer je uitstraalt dat je dit belangrijk vindt, verhoogt dit de aantrekkingskracht van je club.

Gezondere alternatieven ernaast

’Mogen we ook al geen bitterballen meer?’’ Natuurlijk wel, dit hoort er allemaal bij en is hartstikke gezellig. 

 Het gaat erom dat je de bezoeker die iets gezonds wil óók wat kunt bieden. Uit onderzoek van TeamFit is zelfs gebleken dat 77% van de kantine bezoekers dit belangrijk vindt. Ook geeft 21% aan zelf eten mee te nemen bij gebrek aan gezonde keuzes. Kortom, het is goed voor de gezondheid én goed voor je omzet. Ook kun je dit heel laagdrempelig uitproberen. Kijk eens op de website van TeamFit voor praktische voorbeelden.

Rookvrije omgeving

Onderzoek heeft uitgewezen dat ‘’zien roken, doet roken’’ en dat met name jongeren hier gevoelig voor zijn. Om rookgedrag terug te dringen is het dus belangrijk om te streven naar een omgeving waarin jeugd niet in aanraking komt met roken. Omdat kinderen en jongeren een groot deel van hun vrije tijd besteden bij de sportclub, kun jij hier het verschil maken. Maar, hoe begin je hieraan? Hoe ga je het gesprek aan en hoe zorg je voor begrip?

Verantwoord alcohol schenken

Alcohol en sport. Bij sommige sporttakken zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden vanwege de cultuur en de gezelligheid eromheen. Ook is in gemeente Hoeksche Waard gebleken dat veel minderjarigen met name bij sportkantines aan alcohol kunnen komen. Meestal gebeurt dit door wederverstrekking vanuit een meerderjarige, wat het het niet gemakkelijker maakt. Belangrijk om ook hier in te zetten op preventie bij jouw club.

De moeite waard om verder te lezen: