Slapen

Goede slaap is voor iedereen belangrijk

Steeds meer onderzoeken tonen het belang van voldoende slaap aan. Toch heeft ruim één derde van de volwassenen en bijna één vijfde van de kinderen slaapproblemen. Misschien heb je het zelf wel eens gemerkt dat je meer behoeftes krijgt aan eten als je moe bent. Dit is geen toeval. Een gebrek aan slaap leidt tot een hogere concentratie van een hormoon waar je een hongergevoel van krijgt, terwijl de aanmaak van een ander hormoon, dat aangeeft dat je genoeg hebt gehad, wordt onderdrukt.

Slaap en je hersenen

Onderzoek heeft uitgewezen dat slaaptekort bij kinderen kan leiden tot gewichtstoename. Goed en voldoende slapen is dus essentieel voor een gezonde leefstijl. Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Ook jongeren slapen vaak te kort en slecht, wat invloed heeft op hun hersenontwikkeling. Piekeren, laat slapen door huiswerk, en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken.

Kijk eens op de site van Hersenstichting voor meer informatie over het belang van slapen.

Praatplaten

Voor de thema’s Water drinken, Gezond eten, Bewegen en Slapen, is er een praatplaat ontwikkeld. Op een laagdrempelige manier krijg je informatie, inzichten en handige tips over gezonde voeding, water drinken, bewegen en slapen voor je kind.

Bekijk de praatplaten voor alle tips en inspiratie!