Meer vrijwilligers aan je club binden

Nederland kent een uniek sportlandschap wat grotendeels mogelijk wordt gemaakt door vrijwillige inzet. Dit is fantastisch, want het maakt sport iets van de samenleving zelf. Daarnaast zorgt het ervoor dat de sport betaalbaar blijft.

Maar, voor veel sportorganisaties levert dit uitdagingen op. Hoe zorg je voor voldoende vrijwilligers? Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plaats?

Het begint met een cultuur van betrokkenheid

Je kunt fantastisch vrijwilligersbeleid schrijven, pakkende vacatures maken of de zoveelste belronde organiseren. Maar voordat je dat doet, vraag je jezelf eerst af wat voor club je bent, welk imago je hebt, en waarom mensen graag iets voor de club zouden willen doen.

Dit betekent meer in gesprek gaan met leden en bezoekers. Je achterhaalt hun behoeften, maar vooral ideeën. Wanneer je al in de beginfase mensen bij je plannen betrekt creëer je eigenaarschap. De kans is groter dat er dan mensen opstaan die iets willen betekenen.

De vrijwilliger verandert

De redenen om aan vrijwilligerswerk te doen zijn veranderd ten opzichte van vroeger. Men wil nog best wat doen, maar er is grotere behoefte aan flexibiliteit en zelfstandigheid. Niet iedereen wil nog een langdurige, structurele verantwoordelijkheid op zich nemen. De een doet vrijwilligerswerk omdat het leuk is, de ander omdat het goed staat op het CV. Door je in verschillende motieven te verdiepen kun je een bredere groep vrijwilligers aanspreken voor jouw club.

Voor en door de leden

Ook dit begint bij je cultuur en de clubvisie die je uitdraagt. Wanneer een nieuw lid zich inschrijft kun je vragen: ‘’zou je wat willen doen voor de vereniging?’’ óf je kunt vragen: ‘’wat ga jij doen voor de vereniging?’’. Dit lijkt brutaal, maar het uitdragen van je clubcultuur begint al bij het verwelkomen van nieuwe leden. Dit is al je kans om duidelijk te maken dat iedereen zijn of haar steentje bij draagt. Belangrijk is wel dat je mensen zelf laat kiezen. Ga niemand met tegenzin een bardienst laten draaien, want daar wordt het niet gezelliger op.

De moeite waard om verder te lezen: