…om jouw club toekomstbestendig te houden.

Het verenigingsleven zoals we dat van oudsher kennen staat onder druk. Trends en ontwikkelingen zorgen steeds vaker dat structurele verbinding aan een club vervangen wordt door consumentengedrag. Vrijwilligerswerk wordt nog steeds gedaan, maar er is sterke concurrentie vanuit andere sectoren, bijvoorbeeld de zorg. Toch blijft het verenigingsleven onverminderd waardevol. De unieke vrijwilligers structuur die in Nederland aanwezig is maakt sport toegankelijk en is iets waar we trots op mogen zijn.

Maar hoe zorg jij ervoor dat je vereniging over 5 nog steeds bestaat? Het is van belang dat jij als bestuurder verder kijkt dan de waan van de dag. Je houdt ontwikkelingen in de gaten en je weet samen met je vrijwilligers en leden hoe je in de hedendaagse maatschappij toch iets unieks blijft bieden.

Een visie op de toekomst

Toekomstbestendig blijven begint bij een sterke toekomstvisie. Je weet waar je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen liggen. Waarin je uniek bent en waar je op moet inspelen om dat ook te blijven. Vraag jezelf dus af waar de club heen wil en neem zoveel mogelijk betrokkenen mee in dit proces. Daarmee zorg je voor voldoende draagvlak. Ook is het belangrijk om een positieve ambitie op te zoeken dus; wat doen we goed en waar willen we meer van?

Kijk om je heen

Veel sportclubs zoeken tegenwoordig naar een nieuwe identiteit. Traditionele structuren voldoen niet meer aan wat de sporter wil. Kijk dus eens om je heen en probeer te leren van andere organisaties in je omgeving. Zoek hiervoor ook clubs op die niet binnen je eigen sporttak vallen. En wat kun je leren van commerciële organisaties, bijvoorbeeld een sportschool? Door verder te kijken dan de grenzen van je club krijg je nieuwe perspectieven én ontstaan kansen voor samenwerking.

Besteed aandacht aan bestuursontwikkeling

Als bestuurder ben je continu bezig met het nemen van beslissingen over de toekomst van de club. Ben je veel brandjes aan het blussen, of lukt het je om de juiste ‘stip op de horizon’ te krijgen? Ook jij als bestuurder verdient de juiste handvatten om je functie goed uit te voeren.


De moeite waard om verder te lezen:

Op het leerplatform van Hoeksche Waard Actief, vind je onder andere een training ‘Leden werving en behoud’ en kun je kennis en ervaringen delen met andere bestuurders van sportverenigingen. Wil je een inlog voor het gratis platform? Stuur dan een mail naar robin@hoekchewaardactief.nl

Heb je een vraag, neem gerust contact op.

Robin Tiberius

Verenigingsadviseur

robin@hoekschewaardactief.nl

Bart den Ouden

Verenigingsondersteuner

bart@hoekschewaardactief.nl